Download blokkenschema

FESTIVAL DE ZOMERTUIN

Ook dit jaar hult Abcoude zich weer in festivalsferen. Cultuur, eten, drinken en samenzijn is het credo van De Zomertuin. De forten in de nabije omgeving van Abcoude hebben een grote rol en zijn inspiratiebronnen dit jaar. Indrukwekkende bouwwerken met dikke muren en hefkoepels om de vijand tegen te kunnen houden. Sommige forten zijn in hun geheel goed bewaard gebleven, van anderen is alleen het fundament zichtbaar. Maar vaak liggen ze in bijzondere natuurgebieden op idyllische plekken. Acht van deze forten zijn momenteel te zien aan de gevels in het centrum van Abcoude, maar ze zijn ook zeker een bezoek waard ‘in het echt’. Het Cultuurhuis heeft een boekje uitgebracht waarmee je op de fiets twee fortenroutes kunt rijden.

Het festival biedt een gevarieerd programma vol muziek, theater en kunst in de straten en op de pleinen van Abcoude, maar ook rust en schoonheid van waardevol cultureel erfgoed. Festival de Zomertuin is er voor iedereen. Rondleidingen op Fort Abcoude en een expeditie naar Fort Nigtevecht, voorstellingen voor-, en door jong en oud, muziekpodia, een expositie, een zweefmolen en nog veel meer. Ook culinair komt de bezoeker niets tekort. Pure Markt zorgt dit jaar weer voor bijzondere kramen en gevulde foodtrucks. Uiteraard is er ook een rol weggelegd voor de plaatselijke horeca.

Cultuurhuis Abcoude heet je van harte welkom op de Zomertuin. Geniet, ontdek, ervaar en beleef een verrassend Abcoude!

KAARTVERKOOP

Het festivalterrein, de (kinder)activiteiten, de markt en vele muziekoptredens zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Voor sommige voorstellingen, rondleidingen en de boottochten is het nodig om vooraf kaartjes te kopen. In het blokkenschema en in dit boekje staat dit vermeld. Vanaf vrijdag 21 juni staat de festivalkassawagen op het terrein van de Witte Dame. Hier kunnen kaartjes van 2,50 euro (eenheidsprijs) worden gekocht voor de betaalde programma-onderdelen. Op zondag verhuist de kassa naar de rotonde van ‘t Markvelt. De openingstijden van de kassa vind je in het blokkenschema in het midden van dit boekje.

Word Vriend en verzeker jezelf van (gratis) kaarten!

Verzekerd zijn van een kaartje? Geen zin om in de rij te staan? Word dan snel Vriend van het Cultuurhuis! Meld je aan via cultuurhuisabcoude.nl en ontvang een bericht van de organisatie om voor de troepen uit kaarten te reserveren. Vriend ben je al voor 25 euro per jaar (slechts 2,08 euro per maand!). Als Vriend ontvang je alle toegangskaartjes voor het festival gratis. Daarnaast word je uitgenodigd voor evenementen, voorstellingen en natuurlijk de jaarlijkse Vriendenborrel. Bij de
kassawagen is het ook nog mogelijk om Vriend te worden en de kaartjes gratis te krijgen mits op voorraad.

zaterdag 22 juni

Openingsprogramma

Stationsterrein De Witte Dame, Stationsplein 3
Het oude stationsterrein van Abcoude biedt vanaf 14.30 uur live muziek, eten en drinken en allerlei (kinder)activiteiten. Voor alle leeftijden. De toegang is gratis.

Grand Opening

De Witte Dame, podium, 15.30 uur
De bijzondere openingsact voor kinderen en volwassenen is nog een verrassing. Zoals het een goede traditie betaamd, wordt ook dit jaar het Abcouder festivallied ten gehore gebracht. Het lied wordt uitgevoerd door de nieuwe schoolband van de CNS. Het opzetten van de schoolband is onderdeel van de activiteiten van het Cultuurhuis op het gebied van muziekonderwijs. Je bent van harte uitgenodigd om mee te zingen!

Forten expeditie Abcoude Nigtevecht

Parkeerplaats Viscentrum bij Fort Abcoude, starttijden: 11.00 | 13.30 | 15.30 uur. Toegang: 2,50 euro
Verscholen in het groen ligt Fort Nigtevecht. De expeditie langs een stukje Stelling van Amsterdam begint met een wandeling ter hoogte van Fort Abcoude. Stap vervolgens in de boot en kom onder leiding van onze charmante en veelwetende gidsen Nienke en Ivy meer te weten over de stelling. Trek stevige schoenen aan, want er wordt ook gewandeld (De hele tocht is niet geschikt voor mindervaliden, neem contact op met de organisatie voor interesse in alleen de boottocht)! Aan het eind van de tocht wacht Fort Nigtevecht en indien gewenst, leidt een gids van Natuurmonumenten je hier rond. Totale duur incl. rondleiding 2,5 uur (excl. rondleiding 2u). Je wordt  teruggebracht met een echt legervoertuig naar het parkeerterrein van de Witte Dame. Beperkt plek, vol=vol. Kaartjes te koop bij de festivalkassa of word Vriend op cultuurhuisabcoude.nl voor voorrang op kaartverkoop en gratis kaartjes.

Rondleiding Fort Nigtevecht

Starttijden: 12.30 | 15.00 | 17.00 uur. Toegang: 2,50 euro
Fort bij Nigtevecht ligt verscholen in het groen. Een gids van Natuurmomumenten leidt je rond op dit bijzondere fort van de Stelling van Amsterdam. Kijk en luister goed op deze historische plek vol rust, ruimte en natuurschoon. Kaartjes te koop bij de festivalkassa of word Vriend op cultuurhuisabcoude.nl voor voorrang op kaartverkoop en gratis kaartjes. Op eigen gelegendheid.

Rondleiding Fort Abcoude

Poort brug Fort Abcoude ter hoogte van Viscentrum, 11.30 | 13.30 uur. Toegang: 2,50 euro
Stichting Fort Abcoude leidt je rond door het oudste stenen landfort van de Stelling van Amsterdam. Kijk en luister goed. Misschien ontdekt u al iets van de toekomstige plannen. Kaartjes te koop bij de festivalkassa of word Vriend op cultuurhuisabcoude.nl voor voorrang op kaartverkoop en gratis kaartjes.

Muziektheater, Do – Mijn Kleine Huis

Liniehut Witte Dame, 18.30 – 19.15 uur. Toegang: 2,50 euro Dichtbij en intiem, groots en meeslepend. Dat wordt er geschreven over de theatertour van Do, zangeres en inwoonster van Abcoude. Al eerder zong ze repertoire in het Nederlands, maar nooit stond haar tour volledig in het teken daarvan. In dit akoestische optreden speelt DO samen met haar muzikanten nummers van het album ‘MOMENTUM’. Haar meest persoonlijke album ooit. Kom tijdens de Zomertuin kijken en luisteren naar een festivalspecial van haar programma. Kaartjes te koop bij de festivalkassa of word Vriend op cultuurhuisabcoude.nl voor voorrang op kaartverkoop en gratis kaartjes.

Stationsterrein Witte Dame: live muziek, activiteiten en food & drinks

Het terrein van Witte Dame is gratis toegankelijk en biedt allerlei vermaak. Er is eten en drinken, er zijn creatieve activiteiten,
straatartiesten, de silent disco en live muziek:es.

Live muziekprogramma Podium Witte Dame, gratis toegang

Muziek, She & the He’s

16.00 – 17.45 uur She & the He’s is een muzikaal trio bestaande uit conservatoriumstudenten Jip de Graaf, Melle Boddaert en Kate Giorgia. Met hun akoestische popsongs in een jazzy
jasje creëren ze een geweldige sfeer. Hun meerstemmige zang wordt begeleid door piano, gitaar en een rijke mix aan percussie en sfeerinstrumenten.

Muziek, Neco Novellas

17.45 – 19.15 uur
Singer/songwriter Neco Novellas, begon zijn muzikale carrière op jonge leeftijd in Mozambique. Vervolgens reisde hij naar Portugal en Rotterdam waar hij klassiek gitaar en zang studeerde. Inmiddels is hij een geweldige gitarist en een ware stemkunstenaar met een geheel eigen stijl. Tijdens de Abcouder Wintertuin 2018 heeft hij al een voorproefje gegeven. In zijn muziek komen invloeden uit Afrika, Portugal, Brazilië en jazz samen. Een ware smeltkroes van invloeden.

Muziek, Jamtown

19.15 – 21.15 uur
De formatie Jamtown is ontstaan uit een gedeelde passie voor Jamaicaanse old school reggae, ska, rocksteady en jazz. Deze bekwame en ervaren muzikanten bespelen al jaren alle hotspots en festivals in Europa. Hun scherpe ritmesectie, jazzy blazers en zoete zang zijn een garantie voor een aanstekelijk live optreden. Met meerdere muzikale bandleden die uit Abcoude komen!

zondag 23 juni

Op de zondag van De Zomertuin is het centrum van Abcoude het middelpunt van alle activiteiten. Gezellige drukte op de Pure Markt (in samenwerking met lokale ondernemers heet deze markt: Pure Buren) met foodtrucks en kramen vol ambachtelijke producten. Fort Abcoude biedt een doorlopende fortenexpositie van schoolkinderen, maar is ook het podium van een bijzonder dorpstheaterproject door jong en oud.

Forten expeditie Abcoude Nigtevecht

Parkeerplaats Viscentrum bij Fort Abcoude, starttijden: 11.00 | 12.30 | 14.00 |
15.30 uur. Toegang: 2,50 euro
Verscholen in het groen ligt Fort Nigtevecht. De expeditie langs een stukje Stelling van Amsterdam begint met een wandeling ter hoogte van Fort Abcoude. Stap vervolgens in de boot en kom onder leiding van onze charmante en veelwetende gidsen Nienke en Ivy meer te weten over de stelling. Trek stevige schoenen aan, want er wordt ook gewandeld! (De hele tocht is niet geschikt voor mindervaliden, neem contact op met de organisatie voor interesse in alleen de boottocht) Aan het eind van de tocht wacht Fort Nigtevecht en indien gewenst, leidt een gids van Natuurmonumenten u hier rond. Totale duur incl. rondleiding 2,5 uur (excl. rondleiding 2u). Je wordt teruggebracht met een echt legervoertuig naar het parkeerterrein van de Witte Dame. Beperkt plek, vol=vol. Kaartjes te koop bij de festivalkassa of word Vriend op cultuurhuisabcoude.nl voor voorrang op
kaartverkoop en gratis kaartjes.

Rondleiding Fort Nigtevecht

Starttijden: 12.30 | 14.00 | 15.30 | 17.00 uur. Toegang: 2,50 euro Een gids van Natuurmonumenten leidt u rond op dit bijzondere fort van de Stelling van Amsterdam. Kijk en luister goed op deze historische plek vol rust, ruimte en natuurschoon. Kaartjes te koop bij de festivalkassa of word Vriend op cultuurhuisabcoude.nl. voor voorrang op kaartverkoop en gratis kaartjes. Op eigen gelegenheid.

Fortenexpositie schoolkinderen

Fort Abcoude via ingang Viscentrum doorlopend van 11.00 tot 17.00 uur.
Toegang gratis.
De afgelopen maanden hebben verschillende schoolkinderen van groep 1 tot en met 8 van alle scholen van Abcoude zich laten inspireren door de vele forten in de Gemeente Ronde Venen en net daar buiten. Kunstvakdocenten Sandy Zitman, Sharon Varekamp en Dirk Beets ontwikkelden samen met het Cultuurhuis een schoolprogramma voor alle leergangen met theater, muziek en beeldende kunst. In het fort zijn als resultaat hiervan diverse creaties te zien. Ook wordt het proces daar gepresenteerd.

theatervoorstelling, Jong Belegen – the battle

Fort Abcoude ingang Brug Witte Dame (bereikbaar via de Witte Dame, Gozen Doornpad, let op: korte wandeling naar ingang), aanvangstijden: 11.00 | 13.00 | 16.00 uur. Toegang: 2,50 euro
Een groep kinderen staat op het punt op een voorstelling te spelen voor publiek. Maar dan gaat iets mis. Op hetzelfde moment willen er namelijk ook drie koren optreden. De jonkies laten zich niet wegsturen en gaan de strijd met de ouderen aan. Benieuwd naar de afloop? Kom kijken én luisteren naar Jong Belegen – the battle! Docent en regisseur Sharon Varekamp egisseerde dit jaar niet alleen een groep basisschoolleerlingen maar ook Zeemanskoor Ahoy, de band Ssjt, de leerlingen van Theo Holsmeier, Creatoonkoor en de Blonde Lokken zijn dit jaar (weer) van de partij. Kaartjes te koop bij de festivalkassa of word Vriend op cultuurhuisabcoude.nl voor voorrang op kaartverkoop en gratis kaartjes.

Kleinkunst, Kiki Schippers

Hugo de Vriespark podium 1, 14.30 – 15.15 uur. Toegang: 2,50 euro
Kiki Schippers won in 2014 de publieksprijs én de
persoonlijkheidsprijs bij cabaretfestival Cameretten. In 2015 ging haar eerste avondvullende programma in première en dat werd lovend ontvangen. Eigenwijs, ontwapenend, kwetsbaar en fel. Met haar Nederlandstalige liedjes verovert Kiki Schippers ieder publiek. Ook dat van Abcoude want Kiki trok al eerder volle zalen op de planken in Abcoude. Kaartjes te koop bij de festivalkassa of word Vriend op cultuurhuisabcoude.nl voor voorrang op kaartverkoop en gratis kaartjes.

Kleinkunst, Andermans Veren

Hugo de Vriespark podium 1, 16.30 – 17.15 uur. Toegang: 2,50 euro
Liefhebbers van Nederlandstalige liedjes kunnen hun hart ophalen bij het optreden van Andermans Veren. Zij maakt al zeven jaar avondvullende theaterprogramma’s van de mooiste, Nederlandstalige cabaret- en kleinkunstliederen van de afgelopen eeuw. Hun programma is zeer gevarieerd, exact in de toonzetting, slim bedacht in de opbouw, sterk uitgevoerd en verschrikkelijk komisch. Later in het seizoen ook avondvullend te zien in theater Piet Mondriaan. Kaartjes te koop bij de festivalkassa of word Vriend op cultuurhuisabcoude.nl voor voorrang op kaartverkoop en gratis kaartjes.

Jeugdtheater, Het Kleine Theater – Roodkapje (3+)

Hugo de Vriespark podium 2, 14.00 | 15.30 uur. Toegang: 2,50 euro
Na 388 jaar is Roodkapje het ineens beu. Altijd maar hetzelfde verhaal. Ze besluit het helemaal anders te gaan doen; ze kiest een ander pad, tot grote teleurstelling van de wolf. Ze zwerft door het bos en komt allemaal vreemde, haar onbekende wezens en sprookjesfiguren tegen. Ze raakt steeds verder van huis. En dan komt ze erachter dat ze wolf mist. Meer eigenlijk dan ze had gedacht. Kaartjes te koop bij de festivalkassa of word Vriend op cultuurhuisabcoude.nl voor voorrang op kaartverkoop en gratis kaartjes.

Rondleiding Fort Abcoude

Poort brug Fort Abcoude ter hoogte van Viscentrum, 11.30 | 12.00 | 13.30 | 15.00 uur. Toegang: 2,50 euro
Stichting Fort Abcoude leidt u rond door het oudste stenen landfort van de Stelling van Amsterdam. Kijk goed om je heen. Misschien ontdekt u al iets van de toekomstige plannen. Kaartjes te koop bij de festivalkassa of word Vriend op cultuurhuisabcoude.nl voor voorrang op kaartverkoop en gratis kaartjes.

Grand Finale

Muziek, Brassta la Vista, Café – restaurant De Eendracht podium, 17.30 uur. Toegang gratis
Een energieke, scheurende en intense ‘brass experience’. Dit betekent dat je bij het luisteren naar Brassta la Vista niet kunt blijven stilzitten. Nummers die stuk voor stuk dé soundtrack van je zomervakantie zouden kunnen zijn. Dans mee en geniet van de nieuwste brassband sensatie uit Nederland

PURE MARKT, MUZIEK EN ACTIVITEITEN IN HET CENTRUM VAN ABCOUDE

De Zomertuin is een festival voor iedereen, en ook aan de kleintjes is gedacht. In de zweefmolen kun je draaien tot je scheel ziet en zwaaien naar je ouders. Je kunt je ook laten schminken en verander in een prinses of tijger. Voor iedereen, van jong tot oud, zijn er activiteiten. Voetjes van de vloer en helemaal uit je dak ga je bij de silent disco. En er is muziek en theater op straat.

Programma in de tuin van Café – Restaurant De Eendracht

11.00 – 20.00 uur
In de tuin van de Eendracht is er de hele zondag vermaak voor jong en oud. Met streetfood en live muziek van de band #trendingtopic. De lokale band #trendingtopic speelt tussen 13.00 en 17.00 uur bekende pop en rock hits van de jaren ‘70 tot nu. Deze 6-koppige band is al bekend van de zaterdag op de feestweek, en laat zich nu ook horen op het zomerfeest. Reken op een feest der herkenning.

LIONS-rabo-fietstocht 2019

Geheel passend in het fortenthema van de Zomertuin organiseert De Lionsclub Abcoude-Baambrugge samen met de Rabobank Amstel en Vecht voor het vierde achtereenvolgende jaar de Lions-Rabo-Fietstocht. Vanaf 9.00 uur kunnen er drie prachtige routes met verschillende afstanden worden gefietst. De ceremoniële afsluiting en prijsuitreiking vindt rond 16.00 uur plaats bij Café-Restaurant De Eendracht. Meer informatie op : www.lions-abcoude-baambrugge.nl/evenementen